Translate

Mini pite od jabuka

Sezona jabuka je tu, što znači da treba raditi pite, štrudle i ostale divne kolače sa jabukama.
Moja je baka čak radila i dizano tijesto sa jabukama. To je možda jedini njezin kolač koji nisam voljela. Inače volim jabuke u kolačima pa i same pečene jabuke kao desert.



Ova mini verzija svima dobro poznate i omiljene pite od jabuka dolazi naravno od Amerikanaca. Sve što se može složiti u zalogaj kako bi postalo čim jednostavnije i brže za pojesti dolazi upravo od njih.
No ovim piticama nisam mogla odeljeti jer su baš slatke. Poput neobičnih, punjenih keksa kojima možete iznenatiti goste. :)

MINI PITE OD JABUKA

Za punjene: 
500 g jabuka
1 šalica vode
žlica meda
žlica cimeta
žlica mljevenog đumbira
4 žlice šećera

Za tijesto:
180 g margarina
150 g šećera u prahu
1 jaje
1 vanilin šećer
350 g glatkog brašna

Priprema:
Miksajte margarin omekšan na sobnoj temperaturi sa šećerom dok ne postane kremast. Dodajte jaje, vanilin šećer te još malo miksajte. Polako umješajte brašno te na kraju rukama oblikujte kuglu i promijestite nekoliko minuta. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na 30 min.

Ogulite jabuke, te narežite na veče kocke. Stavite zajedno sa vodom da kuhaju oko 20 min. Dodajte ostale sastojke te kuhajte otklopljeno dok se ne zgusne (poput džema) oko 15 min. Ovisi koliko su jabuke sočne ili suhe strukture. Miješajte i pazite da ne zagori. Ostavite sastrane da se malo ohladi.

Razvaljajte tijesto na oko 3mm debljine. Režite krugove sa kalupom za kekse. Na pola krugova stavite po jednu malu žlićicu nadjeva i poklopite sa drugim krugom. Potisnite vilicom rubove da se spoje. Nožem napravite nekoliko uboda na vrhu. Slažite na papir za pećenje. Pecite 15-20 min na 180°C dok rubovi ne poprime smečkastu boju.


Znam da će vas miris mamiti ali obavezno ih ostavite da se ohlade kako se ne bi opekli nadjevom. :)
Uživajte i dobar tek!


Nekoliko savjeta: Svakako ste slobodni prilagođavati šećer u receptu. Osobito kad radite nadjev. Jabuke mogu biti slađe ili kiselije sorte pa uvijek probajte ono što kuhate ili mjesite. Ja probam ama baš sve: čak i sirova tijesta (znam, znam salmonela i ostalo... no ja vjerujem svojim kokicama :)). U toj fazi još možete popraviti stvar.
Također mi je teško pisati i točna vremena pečenja. Pećnice su različite i to zaista jest tako. Ako koristite ventilator kod pečenja kolača (što nikako ne preporučujem jer ih isušuje), zapamtite da morate smanjiti temperaturu za 20°C inače će vam kolači izgorjeti ako ih budete pekli prema vremenu napisanom u receptu. Sprijateljite se sa svojom pećnicom, a prije toga svakako gledajte kroz prozorčić, zato jest tu. :)
Možda ste i primjetili kako mi se na piticama vidi šećer. Da, nije se otopio, a to stvarno ne volim jer ružno izgleda. U originalnom receptu piše da ide kristal šećer, no ja sam u ovom receptu ipak promjenila u mljeveni. Tako da se vama ovo neće dogoditi. Zato i jesam tu, da vam sve prije provjerim :)
Još jedna stvar. Počela sam stavljeti integralno brašno u skoro sve kolače. Stoga su pitice nešto tamnije. Vi stavite po želji. :)

Broj komentara: 5 :

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka