Translate

Slani pereci

 Jako volim mjesiti tijesta iako se kod nas doma jede vrlo malo kruha. Ali kad su ovakva peciva u pitaju, nitko im ne može odoljeti.
Uskoro se bliži poznati Octoberfest, gdje se uz litre piva jedu baš ovakvi pereci. Zašto si ih sami ne bi napravili kod kuće, samo u malo manjoj veličini. :)




SLANI PERECI

4 + 1/2 (570 g) šalice glatkog brašna
1 velika žlica meda
1 + 1/2 šalice tople vode
1 paketić suhog kvasca
2 žlićice soli
50 g maslaca
2 l vode + 4 velike žlice soda bikarbone
1 žutanjak za premazivanje
krupne soli

Priprema:
U veću zdjelu stavite toplu vodu pa pomiješajte sa medom. Dodajte kvasac. Ostavite 5-10 min da nabubri. Otopite maslac (na laganoj vatri ili u mikrovalnoj). U kvasac dodajte maslac, sol te jednu po jednu šalicu brašna, između dobro promješajte. Kad se tjesto počne formirati, lagano nauljite ruke te dalje mjesite rukama. Najbolje bi bilo tijesto mjesiti oko 10-15 min. Zato si pomognite samostojećim mikserom ili pekačem kruha. Neka on napravi ovaj teži dio posla za vas. :)
Ostavite tijesto 40 - 45 min da se diže dok ne udvostruči volumen. Ja stavim tijesto na radijator, ako grijanje ne radi onda uključim pećnicu na 50°C 5 min i onda ugasim. Stavim tijesto u pećnicu, a ona će cijelo vrijeme dizanja zadržati idealnu temperaturu.
Kad se tijesto digne, lagano ga premjesite i podijelite na 12 jednakih dijelova. Od loptica koje ste oblikovali valjajte trake duljine oko 50 cm. Zavijte traku u obliku slova U pa krajeve okrenite prema dole kao na slici. Stisnite ("štipnite") krajeve kako bi se spojili te da se kasnije ne odvoje.



Oblikujte tako i ostale perece. Stavite kuhati vodu i soda bikarbonu u plitku i široku posudu (najbolje dublju tavu). Kad zavrije stavljajte perece u vodu na 30 sekundi. To vam je otprilike toliko vremena koliko treba perecima da isplivaju na površinu. Vadite ih iz vode i stavljajte na protvan obložen papirom za pečenje. Premažite ih žutanjkom i pospite solju. Pecite na 200°C oko 15-17 min. Preporučam da kada počnu tamniti, sjednete ispred pećnice i pratite ih jer nakon toga prilično brzo potamne. Izvadite iz pećnice i odmah premjestite na rešetku ili kuhinjski papir da se ohlade i osuše. 

Prije i poslije pečenja


U originalnom receptu upotrijebljeno je više sode bikarbone, no onda su mi pereci imali preintezivni okus po sodi. Radila sam ih još jednom s manje sode i efekt je isti. A to je da dobijete ove lijepe raspukline na perecima te ovu divnu zlatnu boju. Ja ne volim jako pećeno dizano tijesto, ako vi volite možete ih peči i nekoliko minuta duže. Kao što vidite nisam stavila krupnu sol jer ju nemam, ali nabavljam uskoro jer su ovi pereci postali hit u mom domu. 
Želim vam dobar tek, i svakako poslužite čašu piva uz ove divne perece. :) 











4 komentara :

Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka