Translate

Jednostavna rolada u Halloween stilu

Volite li mascarpone ova rolada će vam se sigurno svidjeti. Jednostavna, sočna, osvježavajuča i bogata samo je nekoliko naziva koji opisuju ovaj fini desert.
Ideju sam dobila kad je mama još na ljeto napravila marmeladu od ribiza. Ove joj je godine ispala pomalo kisela. Mislila sam gdje bi ju mogli iskoristiti, pošto baš ne volimo kisele marmelade na palačinkama ili u buhtlama.


Volim voćne kolače a kiselina iz njega uvijek se dobro spoji sa sirom. Ideja je bila uspješna i ovu smo roladu radili više puta. Brzo je gotova, jednostavni biskvit i krema koja se ne kuha.

Pošto nam dolazi Halloween ili noć vještica, odlučila sam je ovaj put napraviti u tom stilu, malo je prošarati u obliku paukove mreže i iskoristiti marmeladu od višanja čija boja pomalo podsjeća na krv. :)
Evo recepta za ovu "strašnu" roladu.

JEDNOSTAVNA ROLADA SA SIROM I MARMELADOM

Biskvit
4 jaja
1/2 šalice šećera
1/2 šalice + 2 žlice brašna
malo soli
50 g rastopljenog maslaca

Stavite pećnicu da se zagrije na 180°C.
Miksajte jaja sa šećerom dok se dobro ne zapjene. Lagano mješajući dodavati brašno pomješano sa soli. Kad dodate pola količine brašna ulijte rastopljeni maslac, mješajte i na kraju dodajte ostatak brašna. Ako će te raditi dizajn na biskvitu, odvojite smjese za otprilike 1,5 dcl. U tu količinu dodajte 2 žl kaka + 1 malu žlićicu kaka. Stavite smjesu u dresir vrečicu i malo joj odrežite vrh. U protvan stavite papir za pečenje i na njega nacrtajte željeni dizajn.
Savjet: kako vam se crte ne bi razmrljale kad budete preljevali ostali dio smjese preko, zapecite crte u pećnici na 2-3 min.
Nakon toga prelijte ostatak smjese, poravnajte ga, tresnite nekoliko puta o stol da izađu mjehurići.
Pecite 7-9 min.

Ostavite da se ohladi dok miksate kremu.

Krema
200 g mascarpone sira
3 žl kiselog vrhnja
150 ml vrhnja za šlag
4 žlice šećera u prahu
1 žl ekstrakta vanilije
 + 250 g marmelade ili džema po želji

Izmiksajte vrhnje za šlag nešto čvršće. U drugoj posudi miksajte sir i vrhnje sa šećerom i vanilijom na laganoj brzini dok se ne poveže. Dodajte šlag. I to je to.

Slaganje rolade: Polako odvojite roladu od papira ali ju ostavite na njemu. Premažite roladu marmeladom po želji (predlažem kiseliju, jer će krasno pasati sa sirom; višnja, ribiz, marelica, malina). Nanesite sloj kreme pazeći da ju ne nanosite na rubove jer će se krema malo istisnuti van dok budete namatali roladu. Zarolajte roladu te ju postavite na rub papira koji je do vas. Zamotajte čvrsto roladu u papir i ostavite u hladnjaku 1-2 sata. Ukrasite po želji i uživajte.



Dodatno vas častim i sa ovim Jack Skellington keksićima.


I još jedna slika u stilu Noći vještica koju sam poslikala dok je moj pas naljutio susjedovu macu. :)




Nastavi čitati...

3. međunarodna gastro izložba

3 međunarodna gastro izložba, u organizaciji Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika grada Varaždina, svake godine privlači sve veći broj posjetitelja, ali i zaljubljenika u gastronomiju. Ove godine u mnogo svečanijem tonu i sa više od 50 izlagača, bio je zaista pravi užitak sudjelovati u jednom ovakvom okupljanju.



Nastavi čitati...

Kako napraviti royal icing i za što se sve može upotrijebiti


Royal icing jedan je od najboljih "izuma" u slastičarstvu. Vrlo jednostavan za napraviti a ima toliko široku upotrebu. Radi se od bjelanjaka i šećera u prahu, ponekad s dadatkom limunovog soka.
Može se koristiti bijeli ili obojen prehrambenim bojama.

Nastavi čitati...

Mini pite od jabuka

Sezona jabuka je tu, što znači da treba raditi pite, štrudle i ostale divne kolače sa jabukama.
Moja je baka čak radila i dizano tijesto sa jabukama. To je možda jedini njezin kolač koji nisam voljela. Inače volim jabuke u kolačima pa i same pečene jabuke kao desert.


Nastavi čitati...

Slani pereci

 Jako volim mjesiti tijesta iako se kod nas doma jede vrlo malo kruha. Ali kad su ovakva peciva u pitaju, nitko im ne može odoljeti.
Uskoro se bliži poznati Octoberfest, gdje se uz litre piva jedu baš ovakvi pereci. Zašto si ih sami ne bi napravili kod kuće, samo u malo manjoj veličini. :)



Nastavi čitati...
Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka