Translate

Cheesecake sa bijelom i tamnom čokoladom

Nekad mi ideje za nove torte dođu na skroz neobičan način.
Nedugo sam jela jednu predivnu parfe tortu sa crnom i bijelom čokoladom između dva biskvita. Torta je izgledala savršeno, sočni biskvit i pjenasti parfe. Sve mi je to bilo malo sumnjivo a pogotovo nakon kušanja kada sam otkrila da je torta totalno umjetna. I biskvit i kreme bile su one iz vrečice. :(
No izgled tih slojeva nije mi izlazio iz glave pa sam odlučila napraviti nešto slično ali puno, puno ukusnije. Slojeve krema rasporedila sam u nekoliko puta tako da sam dobila još ljepši efekt.
Ovu tortu preporučam svim ljubiteljima čokolade, osobito sada u toplijim danima jer je lagana poput sladoleda. Uz nju možete poslužiti i svježe voće ili ovakve čokoladne žlićice.



CHEESECAKE SA BIJELOM I TAMNOM ČOKOLADOM

Biskvit:
4 jaja
200 g šećera
70 g maslaca
70 g tamne čokolade
60 ml mlijeka
60 ml kipuće vode
200 g brašna
40 g kakaa
pola praška za pecivo
malo sode i soli

Razdvojite bjelanjke od žutanjaka. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Tucite žutanjke i šećer dok se ne zapjene. Otopite čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj u nekoliko navrata po 30 sek. Dodajte smjesi žutanjaka kao i vodu i mlijeko. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i kakaom. Dodajte u smjesu i dobro izmješajte. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje ili dobro premažite maslacem. Ulijte smjesu, udarite nekoliko puta o podlugu da izađu mjehurići i pecite na 180°C oko 30 min. Provjerite čačkalicom da li je pečeno. Ostavite da se potpuno ohladi i prerežite na pola.

Kreme:
100 g bijele čokolade
100 g tamne čokolade
150 g krem sira (najbolje mascarponea)
225 g kiselog vrhnja
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
350 ml vrhnja za šlag (preporučam Dolcela 5+)
1 vrećica ili 3 listića želatine

Otopite bijelu i tamnu čokoladu u zasebnim zdjelicama. Ostavite da se malo ohladi. Namočite želatinu u hladnoj vodi i ostavite da omekša. Izmiksajte sir, kiselo vrhnje, rum i mlijeko. Razdijelite smjesu u dvije veće zdjele. U jednu dodajte bijelu a u drugu tamnu čokoladu. Dobro izmiksajte da se sve poveže pa dodajte pola količine prethodono tučenog šlaga u svaku posudu. Otopite želatinu na laganoj vatri (pazite da ne zakipi jer time gubi svojstva) te također dodajte po pola u svaku smjesu.

Slaganje torte:

Koru biskvita popršćite sa malo mlijeka, premažite polovicom bijele kreme, zatim polovicom crne i ponovite. Na vrh stavite preokrenutu donju koru biskvita. Ako ostavite malo od svake kreme njome možete ukrasiti tortu na vrhu ili to učinite sa još 1 dcl šlaga. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata ili najbolje preko noći.





Nastavi čitati...
Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka