Translate

Smoothie od kupina i banane

Tekući doručak već je odavno u modi. Za sve oni koji nemaju puno vremena a ipak se žele hraniti zdravo ovo je omiljeni izbor. Možete ga čak ponijeti i sa sobom na posao ili na fakultet. Svakako će vam dati snage za početak dana.
Moram priznati da sam i sama pobornik konkretnog doručka, no ovaj smoothie me zaista iznenadio svojim finim okusom prije svega. Boja i kremoznost su svakako plus. Zaista nije loše probati povremeno doručkovati ovakvo nešto posebno kad ste večer prije kod prijatelja strusili pola roštilja. :)
 Smooothie od kupina i banane
Sastojci:

1 banana
1 šalica svježih ili smrznutih kupina
1⁄2 šalice jogurta
1 šalica mlijeka
1 žlica smeđeg šećera ili meda

Priprema:

1. Ogulite i smrznite bananu narezanu na kockice (možete to napraviti i dan
ranije).
2. U mikser stavite sve sastojke i miksajte dok se svi sastojci ne spoje.
3. Količine su dovoljne za dva mala ili jedan veći (3 dcl) smoothie.
 




Nastavi čitati...

Sočni čokoladni kolač sa kokosom

Trebate recept za kolač koji bi mogli gricnuti poslijepodne uz kavu ili čaj? Čak ako volite slatko i za doručak onda je ovaj kolač baš za vas. 
Sočan ali prozračan te kombinacije okusa koja svima odgovara. Jednostavan za pripremiti i što je najvažnije prekrasan bez trunke ukrašavanja. Samo naprijed, zapišite recept. :) 







Nastavi čitati...

Svadbeni kolači - mladenke i mladenci


Zapravo neznam točno kako da ih nazovem. U originalu se zovu wedding favors. Bili bi to mali slatki poklončići koje će mladenci poklanjati svojim gostima za uspomenu i zahvalu.Ovi moji dolaze na medenjaku. Mladenka i mladenac oslikani čokoladom i royal icingom potpuno su jestivi, zapravo vrlo mirišljavi i fini. 


Vjerujem da će svatkog tko otvori ovaj mali zavežljajić oduševiti miris cimeta, meda i đumbira. A ako ga neće otvarati onda može uživati u zanimljivom izgledu kolačića. 
Na keksiće sam vezala personaliziranu etiketicu sa imenom mladenaca i datumom njihovog vjenčanja. 






Osim srčeka, radim i cakepopse, također na temu mladenki i mladenca, te manji dio ukrašenih sa srćekima i onih u obliku malih svadbenih torti. Al evo više slika manje priče: 








 Donosim vam i recept za ove super fine medenjake, vrlo jednostavne za napraviti. Zamirišat će te cijelu kuću kad ih budete pekli. Kod mene se peku cijele godine jer ih svi jako volimo. Ovi keksići mogu vam stajati u zatvorenoj kutiji neko vrijeme. Ispecite ih više i uživajte u njima rađe nego u kupljenim keksima. Od ove količine smjese ispast će vam oko 50 kom ovako velikih medenih srca kao na slici (kalup promjera oko 5 cm).
                            
    
MEDENJACI

   500g brašna glatkog
   150g šećera 
 2 jaja
 150g margarina
  100 g tekućeg meda
   1 paketić vanilin šećera
     malo soli  
  1 prašak za pecivo
    1 žlićica sode bikarbone
     Začini za medenjake: cimet (1 žlić.), 
đumbir mljeveni 
(1 žlić.),klinčići (pola 
 žlić.), anis (prstohvat)
               
U jednu posudu stavite brašno, pecilni prašak, začine, sol i sodu bikarbonu. U manjoj zdjelici razmutite jaja sa šećerom, medom i vanilin šećerom. U smjesu brašna umrvite na kockice izrezani margarin koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Umrvite maslac rukama dok ne dobite mrvičastu smjesu. Poput mokrog pijeska. Ulijte jaja sa šećerima i zamjesite glatko tijesto. Odmah razvaljajte na oko pola cm debljine (može i deblje ako više volite mekane medenjake od onih prhkih) i režite kalupom. Slažite na lim pokriven papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 10 min. Taman kad lagano posmeđe. Uživajte. 
Savjet: možete kupiti i gotovu mješavinu začina za medenjake.




 
Primjer kako su moji cakepopsi ukomponirani na stolu za doček gostiju















Nastavi čitati...

Rožata sa suhim marelicama

Naše su bake radile jednostavne, ali preukusne deserte. Zaista nije trebalo komplicirati kako bi se vrhunski zasladili od svega nekoliko osnovnih sastojaka koje imamo kod kuće. Sezona je marelica, a ja sam u ovaj božanstveni okus naše Dalmacije odlučila dodati baš ovo voće i to sušeno. No, prije dodavanja u recept bilo ih je potrebno malo napiti rumom, a sve kako bi dobili novu notu ovog tradicionalnog deserta.




ROŽATA SA SUHIM MARELICAMA

Sastojci:

3 jaja
1⁄2 litre mlijeka
1 vanilin šećer
80 g maslaca
125 g brašna
100 g šećera
malo soli
20-ak suhih marelica
1 dcl ruma

Priprema:
1. Marelice stavite da stoje natopljene u rum oko sat vremena.
2. Zagrijte mlijeko, polovicu šećera i maslac sve dok se maslac ne otopi. Ostavite da se malo ohladi.
3. Istucite jaja sa ostatkom šećera i vanilin šećerom dok se ne zapjeni. Dodajte mješavinu s mlijekom i na kraju brašno pomiješano sa soli. Lagano miješajte dok se sve ne spoji.
4. Napravite karamel tako da 10 žlica šećera pomiješate sa 1 žlicom vode i polako zagrijavate na vatri dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Tijekom  kuhanja šećer ne miješajte.
5. Ulijte karamel u posudice za rožatu te ih brzo okrećite da obložite karamelom i stijenke posudica. Ulijte kremu gotovo do vrha te u svaku dodajte po 4 marelice i stavite posudice u lim za pečenje u koji ste ulili vodu.
6. Pecite na 180 °C oko 30-35 min ili dok korica na površini ne poprimi zlatnu boju. Ostavite da se potpuno ohlade prije nego ih preokrenete na tanjur.




Nastavi čitati...
Copyright © 2015 CakeByDesign | Distributed By My Blogger Themes | Designed By Blokotka